writer

Vitamina b6 poate imbunatati activitatea cerebrala

Vitamina b6 poate imbunatati activitatea cerebrala

Vitamina b6 face parte din familia de vitamine B, care este cunoscuta si cu denumirea de piridoxina, o vitamina care este hidrosolubila si poate fi un element important in metabolismul tuturor proteinelor si glucozei. Aceasta vitamina are un rol important in sinteza hemoglobinei, o componenta a celulelor rosii si a sangelui care participa permanent in transportul gazelor respiratorii. Ea este implicata si in mentinerea sanatatii ganglionilor limfatici si timusului.

Cum se manifesta deficitul de vitamina b6?

Deficitul de vitamina b6 se poate manifesta in primul rand printr-o slabiciune musculara, anemie, insomnie, caderea parului, existenta pielii uscate, pierderea masiva in greutate, tulburarea de ordin neurologic si inflamatii numeroase ale limbii

Cum se manifesta excesul de vitamina b6?

Acest exces de vitamina b6 este in multe cazuri foarte rar, insa poate sa apara in momentul in care se administreaza doze foarte mari, peste limita recomandata de medic. In momentul utilizarii ei in cantitati mari pe o perioada mai mare de timp, persoanele care sufera de acest exces pot suferi de fotosensibilitate, arsuri la nivelul stomacului, greata si tulburari senzitive.

Care este doza zilnica de vitamina b6 recomandata de doctor?

Doza zilnica recomandata de vitamina b6 in prospect este de 0.1 mg la nou nascutii cu varsta cuprinsa intre 0 si 6 luni, 0,3 mg in cazul bebelusilor care au intre 7 si 12 luni,, cantitatea crescand odata cu varsta si variind intre 0,5 si 1,9 mg la adulti sau la femeile gravide. In cazul femeilor care alapteaza, cantitatea trebuie dublata si se poate ajunge la 2-3 mg pentru acest proces.

Care sunt cele mai bune surse din care se poate obtine vitamina b6?

Cele mai mari surse de vitamina b6 sunt cerealele integrale, bananele, somonul, semintele de floarea soarelui si avocado.

Ca si celelalte vitamine b, aceasta este solubila in apa. Acest lucru inseamna ca ea nu poate fi stocata in corpul uman, iar pentru a o putea pastra este nevoie o asigurare de cantitati mari si suficiente in alimentatie in fiecare zi. Studiile recente au sugerat faptul ca in momentul in care necesarul zilnic de vitamina b6 nu este acoperit intr-o alimentatie normala, sanatoasa, poate creste riscul de infarct.