Vinul și preparatele din pește

Vinul și preparatele din pește

După cum bine știm, peștele este întotdeauna asociat cu vinul alb. Fie că vorbim de un pahar servit lângă sau un ingredient în anumite rețete, varietățile albe sunt practic cam singura opțiune, asta dacă vreți să urmați regulile generale. Există anumite sortimente de vin roșu care se potrivesc cu mâncărurile pe bază de pește, nu ca și ingredient însă. Haideți să vedem cam care ar fi cele mai bune opțiuni pentru un astfel de meniu și care sunt calitățile ce trebuiesc căutate când vine vorba de alegerea vinului. Opțiunile nu se rezumă doar la varietățile tipice de Chardonnay sau Sauvignon Blanc deci vom experimenta puțin.

 

Există diferențe destul de mari când vine vorba de gust, în funcție de tipul de pește folosit în mâncarea respectivă. Peștii de apă dulce sunt diferiți de cei de apă sărată iar fructele de mare și sushi-ul intră în categorii separate. Pentru fructele de mare, de exemplu, puteți alege un Pinot Gris, mai ales dacă găsiți un sortiment din California. O altă combinație interesantă ar fi peștele prăjit la care se alătură un Prosecco italian. Când vine vorba de asocierea clasică, un Sauvignon Blanc e alegerea perfectă, mai ales dacă vorbim de pești precum plătica sau tilapia, acesta din urmă începând să apară tot mai des și în meniurile restaurantelor de la noi.

O asociere mai rar întâlnită este cea dintre pește și vinul roșu. Aceasta se evită în asocierile clasice din cauza conținutului ridicat de tanini din majoritatea vinurilor roșii. Puteți însă încerca un Pinot Noir. Acesta este mult mai ușor decât, să zicem, un Cabernet Sauvignon și poate fi alăturat atât fructelor de mare cât și peștilor de apă dulce, mai ales somonul și păstrăvul. E o combinație rar întâlnită și, în mod evident, ar trebui respectate indicațiile sommelier-ului, ceea ce nu înseamnă că nu puteți experimenta, în funcție de tipul de Pinot Noir disponibil.

 

Sushi-ul, mai ales variantele care includ pește crud, reprezintă o categorie separată. Aici părerile sunt destul de împărțite dar tendința este către vinurile albe seci, preferabil cât mai seci. Vorbim aici de Riesling-uri din sudul Germaniei, Prosecco sau Pinot Grigio, în funcție de tipul de sushi ales. Din nou, și aici puteți experimenta, singura regulă de care ar trebui să țineți cont fiind cea de bază: savoarea vinului trebuie să completeze aroma mâncării, nu să o domine.

Multitudinea de vinuri albe disponibile în țara noastră înseamnă că puteți experimenta și alege. Magazine online precum Crama Histria oferă vinuri pentru toate tipurile de mâncare. Cele albe vor fi recomandarea principală pentru orice fel pe bază de pește sau fructe de mare dar asta nu vă împiedică să încercați combinații proprii. Evident un Cabernet Sauvignon, potrivit mâncărurilor pe bază de vită și porc, nu este o idee bună. Mulți spun că un vin roșu greu alăturat peștelui rezultă într-un gust metalic din cauza concentrației ridicate de tanin. În schimb aveți la dispoziție vinuri albe sau rose care se vor înțelege mult mai bine alăturate unui astfel de meniu.