Trista intoarcere acasa

In conditii normale, intoarcerea acasa este vesela. Cei dragi asteapta cu nerabdare revederea si pregatesc multe bunatati sa ii faca o primire regeasca. La randul sau, cel plecat cumpara cadouri pentru fiecare. Se gandesc intens unii la altii si fac risipa de generozitate.

Cei de-acasa stau cu ohii pe fereastra si catre poarta cu doua zile inainte de sosire, iar cel care vine ar dori ca distanta sa se anuleze si sa-i poata imbratisa pe ai sai. Si intr-o parte si in alta s-a strans atata dor in barajul inimii, incat trebuie neaparat ca acesta sa fie eliberat ca sufletul sa nu se fisureze sau sa se sparga.

Exista insa o intoarcere acasa trista, dar care trebuie sa se faca din omenie, din responsabilitate, din credinta.

Este intoarcerea acasa a celui care este adus intr-un sicriu, fiindca a fost rapus de moarte printre straini. Fiindca nu vrem sa il abandoman, firmele de servicii funerare internationale ne asigura cel mai bun transport funerar  la un pret onest.

Acest serviciu nu este deloc simplu, fiindca nu se rezuma la incarcarea sicriului in masina si readucerea lui in tara.

La locul decesului, echipa munceste intens, in timp ce masina trimisa din Romania este pe drum, ca totul sa fie gata la sosirea ei.

Acolo, in Italia, in Franta, Germania sau Grecia se lucreaza pe mai multe fronturi ca sicriul sa fie gata de suit in masina, cand acesta soseste.

Iata ce face o echipa a unei firme de servicii funerare care este solicitata non stop pentru transport decedati:

-se ocupa de actele necesare si pentru asta bate pe la usile autoritatilor si sta la cozi si ghisee ca repatrierea sa aiba loc. Daca si pentru o inmormantare din tara este nevoie de acte, va imaginati ca o repatriere este mult mai pretentioasa din acest punct de vedere, fiindca se cer documente speciale care sa insoteasca transportul funerar.

-pregatesc trupul neinsufletit. Totul incepe cu spalarea si toaletarea atenta, ca defunctul sa aiba unghiile taiate si curatate, sa fie tuns, ras, aranjat perfect. Urmeaza o operatiune deosebit de importanta: imbalsamarea. Dupa noile tehnici ea este garantata 10 zile, in cazul in care la cererea familiei inmormantarea poate fi amanata din diferite motive. Cand acestea s-au facut cu responsabilitate, defunctul este imbracat elegant si asezat in cele doua sicrie obligatorii, este pus capacul si sigilat. Firma asigura si sicriele, capacul si crucea inscriptionata.

Acum sa amintim si prestatia soferului care a condus zeci de ore sa preia sicriul. A condus atent, preventiv, stiind ca de el depinde reusita sarcinii trasate. In regiunile mai indepartate pornesc la drum doi soferi, sa conduca la schimb.

Nici manipularea sicrielor nu este usoara, dat fiind greutatea sicrielor puse unul in celalalt.

La intoarcere, soferul respecta in totalitate ruta, fiindca nu are voie sa se abata de la ea conform prevederilor legale.

Repatriere decedati este o intoarcere trista, dar care trebuie sa se faca, atata timp cat mai avem omenie in noi si dorim sa ii stim pe cei plecati adusi acasa. Omul acela care nu mai poate actiona si este lipsit de aparare a murit cu gandul la ultima intalnire pe care i-o datoram.