aparat-dentar-estetic

Tot ce trebuie sa stii despre aparatul dentar

Anomaliile maxilo-faciale nu sunt rare. Pozitia gresita a dintilor sau malocluzia sunt tratate inca din cele mai vechi timpuri. Insa, doar medicii contemporani au reusit sa elimine majoritatea anomaliilor fara a apela la o interventie chirurgicala. Sistemele moderne ale aparatelor dentare permit remedierea defectelor  dentitiei la orice varsta. Un aparat dentar este un element ortodontic fix pentru refacerea (ocluzia) dintilor. Un aparat dentar este realizat strict individual, cu o precizie ridicata, in functie de forma maxilarului. Aparatul dentar este fixat pe dintii curbati cu ajutorul incuietorilor speciale. Capetele arcului sunt fixate pe partile laterale cu o anumita tensiune, pe care medicul o poate regla in fiecare caz. Datorita presiunii constante, focalizate, dintii se misca treptat intr-o anumita directie, ocupand pozitia dorita.

Indicatii pentru corectare

Corectia dentitiei se efectueaza nu numai pentru a elimina defectele cosmetice negative. Principalul obiectiv al tratamentului ortodontic este restabilirea functiei de mestecat, vorbire si prevenirea bolilor dentare. Varsta optima pentru montarea unui aparat dentar este 10 – 12 ani. De asemenea, si adultii pot solicita montarea unui aparat dentar, chiar daca timpul de corectie va dura mai mult timp.

Aparat dentar – Cand ai nevoie de el?          

Un bun medic ortodont Satu Mare, recomandara montarea unui aparat dentar in urmatoarele cazuri:

 • malocluzie;
 • tulburari de vorbire;
 • cresterea si localizarea necorespunzatoare a dintilor;
 • prezenta fisurilor – diastemas;
 • dupa raniri;
 • pentru indreptarea inclinarii radacinii dintelui si modificarea pozitiei acestuia.

Aparat dentar – Tipuri

Exista mai multe tipuri de aparate ortodontice, care au propriile lor caracteristici. Aparatele dentare se disting prin metoda de instalare. Conform metodei de instalare, dispozitivele dentare sunt impartite in:

 • Externe (vestibular). Sunt atasate pe suprafata exterioara a dintilor. Avantajele includ  pretul redus, usurinta de ingrijire, alinierea rapida. Singurul dezavantaj este faptul ca se observa in gura.
 • Interne (lingual). Sunt fixate pe suprafata interioara a dintilor. Avantajul incontestabil este faptul ca nu se observa in gura. Dezavantajele includ afectarea vorbirii, necesitatea ingrijirii speciale, extinderea timpului de aliniere.

Aparat dentar – Tipuri si metode de fixare

Ligatura. Suportul este atasat de agrafe cu inele din material elastic. Avantajele includ functionalitatea ridicata, posibilitatea corectarii in cazurile cele mai severe. Dezavantajele includ potentialul de colorare a elementelor structurale, necesitatea inlocuirii elementelor structurale elastice, un curs lung de tratament.

Autoligaturant. Sunt atasate folosind suporturi mobile. Avantajele includ corectarea accelerata a danturii in prima etapa, mai putina incarcare pe maxilar, nu provoaca disconfort, sunt usor de ingrijit. Singurul dezavantaj este costul mai mare fata de alte modele.  

Tipuri de materiale

Tipurile de materiale utilizate la fabricarea aparatelor dentare, sunt urmatoarele:

 • metal (din otel medical) – tipul cel mai obisnuit. Sunt ieftine, alinierea se face suficient de rapid.
 • plastic – cel mai ieftin tip. Sunt aproape imperceptibile, insa, in timp, isi schimba culoarea si adesea se rup.
 • ceramica – poate fi alba sau transparenta. Arcul metalic are aceeasi culoare ca si suprafata.  Sunt imperceptibile, nu provoaca iritarea gingiilor. Timpul de corectie este mai lung in comparatie cu sistemele metalice.
 • safir – Sunt imperceptibile, sunt durabile, nu isi schimba culoarea. Timpul de corectie este mai mare.
 • combinate – de exemplu, pe fata ceramica sau safir, pe spate – din metal. Sunt o combinatie de estetica cu durabilitate si functionalitate.