Terapie logopedica si un tratament adecvat

Terapie logopedica si un tratament adecvat

Aceste tulburari deficitare de limbaj apar intr-un procent foarte mare in copilarie, iar de multe ori ele trec neobservate. Adesea se mai intampla ca parintii sa minimalizeze aceste manifestari, insa odata cu trecerea timpului, netratarea lor poate avea consecinte foarte mari asupra copilului, devenit chiar adult. Cateva din aceste dificultati intalnite sunt problemele mentale, dificultatile de citire sau comportamentale si insuccesul scolar.

Aceste deficitati de limbaj pot fi urmatoarele :

– Tulburari de limbaj in care nu poate pronunta sunetele, omite, adauga sau inlocuieste sunetele;

– Tulburari de ritm sau fluenta;

– Tulburari de voce, printr-o voce aspra, ragusita sau nemodulata;

– Tulburari de comunicare manifestate prin dificultati de limbaj receptiv. Aceste dificultati ii cauzeaza probleme in a intelege ceea ce i se spune, nu poate decoda, integra sau organiza ceea ce a auzit.

– Tulburari de limbaj expresiv, prin care nu mai controleaza tonul sau rezonanta vocii sale, nu foloseste cuvinte sau propozitii intr-un context cu sens.

In cazul acestor deficiente se recomanda o vizita la un doctor avizat, pentru a prescrie terapie logopedica. Aceasta terapie logopedica poate deveni in unele momente o provocare pentru copil dar si pentru terapeut. In aceste procese si metode, rezultatele pozitive pot aparea foarte tarziu si foarte greu.  Terapeutul include acestor terapii un caracter ludic, astfel incat atentia copilului sa fie captata tot mai mult. Acesta se va implica tot mai mult, va retine mai usor si va avea nevoie de mai putine repetitii. Jocul va fi modalitatea prin care il invata, astfel incat va obtine progrese mai rapide.

O terapie logopedica trebuie inteleasa si de catre parinte, pentru a-i explica copilului, in functie de abilitatile sale de intelegere, ca aceste sedinte sunt un intreg proces de promovare a sa. Copilul trebuie in permanenta recompensat in urma acestor sedinte de terapie logopedica, pentru ca el sa se focuseze pe parcurs. El trebuie laudat si valorizat pentru progres, insa in momentul in care acesta greseste sau nu ajunge la rezultatele dorite, vizate de dumneavoastra, nu trebuie mustrat sau certat. Ca parinte, cea mai corecta atitudine este una calma si plina de rabdare, pentru ca aceste capacitati ale sale nu sunt rapide si precise.

Aceste situatii sunt complicate, insa cu multa rabdare si atentie, se poate ajunge la un rezultat uimitor. In terapie logopedica, exista o sursa aproape inepuizabila de materiale didactice variate si bogate. Mediul in care se petrec aceste terapii trebuie organizat, astfel incat in jurul lui sa nu existe stimuli sau alte obiecte care sa ii atraga atentia.

Terapia logopedica este o problema tot mai intalnita in ziua de azi si trebuie tratata cu mare grija.