Povesti de noapte buna – adevarate lectii de viata pentru copii

Povestile reprezinta o parte importanta si frumoasa a copilariei. Acestea le ofera copiilor libertate de imaginatie si ii fac sa se simta fericiti si creativi in universul lor. Citind o poveste de noapte buna copilului tau reprezinta o modalitate excelenta pentru a petrece timp de calitate cu el. Rutina citutului unei povesti de noapte buna pentru copii are o multime de beneficii. In timpul cititului unei povesti de noapte buna, conexiunea se creeaza in familie, si se instaleaza o stare generala de relaxare, care il face pe cel mic sa adoarma mai linistit.

Copilul se imprieteneste cu lectura prin povesti

Copiii carora li se citeste de la varste fragede povesti si lecturi cu eroii lor preferati vor creste intelegand ca lectura este un mod de destindere, de relaxare, vor intelege diferenta dintre bine si rau si vor deprinde adevarate valori. Specialistii spun ca acesti copii atunci cand vor creste vor fi predispusi in a prefera lectura in detrimentul jocurilor pe calculator, telefon sau tableta. Mai mult decat atat, cititul copilului seara creaza o comunicare mult mai buna intre parinte si copil. Toate povestile reprezinta un punct de pornire pentru discutii despre ziua care tocmai de incheie, despre ziua care urmeaza si despre provocarile ei.

Primele lectii de viata ale copiilor sunt invatate din povesti

Daca atunci cand sunt foarte mici, copiii aud si vad forme, culori, invata despre spatiu, numere, litere si elemente ale naturii, atunci cand sunt putin mai mari, ei pot invata din carti atat de simplu despre rutina spalatului pe dinti, dragostea fata de animale si mediu, despre prieteni si familie. Daca nu discuti cu copilul frecvent despre lectii complexe si idei precum importanta de a imparti, despre compasiune si ajutor sau despre situatii de viata cum sunt intalnirile sau despartirile, acesta va fi suprins mai tarziu la aparitia lor si nu va sti cum se le gestioneze. Pentru aceste povesti nu exista o tehnica a invatarii, totul se intampla natural.

Imaginatia si comunicarea sunt cu mult imbunatatite

Copiii aud din povesti despre existenta unei lumi paralele, despre lumea stiintifico-fantastica, despre planete, despre personaje inventate sau reale. In acest fel, copii ajung sa inteleaga ca puterea imaginatiei e nelimitata si nepretuita. Povestile pot sa fie despre copii care traiesc exact ca ai nostri, dar si despre personaje venite de pe planete si lumi parelele. Asta-i farmecul lecturii, asta-i puterea vorbelor mestesugite ce-i pot duce pe cei mici oriunde!

Timpul petrecut citindu-le copiilor se va traduce in timp investit in ei si in relatia parinte-copil. Auzind despre interactiuni dintre personajele din cartile citite, avand mereu aproape un parinte in timpul lecturii, copilul va invata intr-un mod natural sa se deschida, sa vorbeasca, sa spuna ceea ce simte si sa se exprime sincer.

Povestile pentru copii imbogatesc vocabularul si largesc aria de interes si de cunostinte a celor mici. Cartile, povestile, povestirile sunt ocazii perfecte pentru copii sa auda si sa invete cuvinte noi si sa descopere adevarate lectii de viata.