Lucruri cu adevarat interesante despre haine

Purtam haine! Unii poarta haine create după ultimele tendinte, altii poarta haine xxl in timp ce altii poarta haine croite special pentru anumite profesii. Ceea ce este cert insa, este ca toti purtam haine, atat pentru a ne proteja de intemperii, cat si pentru a ne proteja de privirile curioase.

De-a lungul timpului, hainele au reusit sa contureze o multime de lucruri cat se poate de interesante. Iata, asadar, doar cateva lucruri cu adevarat impresionante despre haine, pe care cu siguranta nu le stiai:

  • Exista un sutien care are si rol de masca de gaze. Inventat, cel mai probabil, in timpul unui razboi, acest sutien poate sa fie scos si pus pe nas si gura in situatiile urgente.
  • In Islanda exista o traditie foarte interesanta si ciudata, in acelasi timp, referitoare la haine. Astfel, daca in ajunul Craciunului nu porti haine noi, exista o pisica gigant care vine si te mananca.
  • Pana in secolul 19 nu existau haine destinate exclusiv copiilor. Acestia erau imbracati ca niste adulti in miniatura. Cu siguranta erau foarte amuzanti. Tot pana in aceasta perioada, baieteii de pana in 5 sau 6 ani puteau sa poarte rochii. Era, de fapt, extrem de comun pentru un baietel sa poarte rochii.
  • Fustele mini sunt mult mai noi decat s-ar crede. Primul model aparut pe piata a fost inventat de designerul Andre Courreges in 1965. Atunci, o fusta mini insemna o fusta lunga pana putin deasupra genunchilor. Lucrurile s-au schimbat destul de mult de atunci.
  • Pana in secolul 17 barbatii nu au purtat lenjerie intima. In cazul femeilor, acest lucru nu s-a intamplat pana in secolul 19.
  • Prima pereche de blugi din istorie a fost vanduta in anul 1853 pentru o cantitate destul de mare de praf de aur. Aceasta valora 6 dolari, insa in acea vreme cei 6 dolari erau destul de valorosi.
  • In secolul 18 chiar si copiii erau obligati sa poarte tocuri. Partea interesanta este ca persoanele care purtau tocuri nu erau femeile, ci barbatii. Acestia aveau o stabilitate mai mare cand calareau.

Cu siguranta, numarul informatiilor este foarte mare si poate continua. Ceea ce este cert este ca hainele au fost dintotdeauna importante pentru societatea noastra si cel mai probabil, ne-au ajutat destul de mult sa evoluam.