realitate-augumentata

La ce este buna realitatea augmentata

Realitatea augmentata este o tehnologie care exista de mult timp, dar in ultimii ani ea a inceput sa fie din ce in ce mai des intalnita. Acest lucru se datoreaza in special software-urilor si hardware-urilor puternice ale smartphone-urilor. In acest moment, aceasta realitate este chiar la indemana voastra si poate fi folosita in cel mai scurt timp prin intermediul aplciatiilor specifice. Realitatea virtuala presupune scufundarea intr-un mediu virtual, in schimb realitatea augmentativa suprapune obiecte 3D peste lumea reala. Se creaza asadar senzatia ca acele obiecte se afla in fata voastra.

Realitatea augmentativa poate fi folosita in mai multe moduri. De exemple in filme precum Iron Man vedem cum acveasta realitate augmentativa apare destul de des, atunci cand personajele interactioneaza cu modurile de afisare ale datelor, acestea fiind proiectate pe anumite suprafete sau apar pur si simplu in fata lor. In filme deocamdata acestea sunt efecte speciale, de aceea va mai dura un timp pana cand ne vom putea bucura de acestea si in viata noastra de zi cu zi. Calculatoare precum hp z420 pot genera si procesa astfel de taskuri extrem de solicitante.

Primul aparat de realitate augmentativa a fost creat in anii 60, aceasta reusind practic sa suprapuna o retea geometrica peste camera unui utilizator. Acest lucru a demonstrat practic ca realitatea augmentativa este posibila. Cercetarea a inceput sa se dezvolte din ce in ce mai mult, pana in anii 90, atunci cand a devenit mai comuna. S-au facut multe experiente in armata, dar si la NASA. Prima aplicatie a acestei realitati a fost realizata prin intermediul codurilor de tip QR. Odata cu cresterea acestei tehnologii au aparut si mai multe posibilitati.

iPhone-ul celor de la Apple a fost cel care a adus realitatea augmentativa la lumina pentru ca toate componentele acestui telefon erau de o calitate foarte buna. In anul 2014, Google Glass a ajuns pe piata, iar realitatea augmentativa a inceput sa aiba o relevanta mult mai mare pentru majoritatea oamenilor. Pretul in schimb nu era atat de echitabil, oamenii nesimtindu-se prea confortabil cu proprietatile ochelarilor. Febra realitatii augmentative a scazut asadar dupa acest moment. Realitatea augmentativa a iesit din nou la lumina datorita jocului Pokemon Go. Pentru a gasi pokemonii era nevoie sa va logati in joc si sa interactionati cu acesta, aplicatia fiind bazata pe localizare. Pornind din momentul in care a aparut acest joc, realitatea augmentativa a inceput sa intre mai mult in viata utilizatorilor, iar in ziua de azi, ea inca ramane foarte apreciata.