Idei practice pentru a amenaja o bucatarie completa

Pentru a avea o bucatarie completa este esențial să ții cont de câteva idei de amenajare bucatarie și sugestii venite din partea experților. Pe lângă lucrurile ce țin strict de încăpere este esențial să știi și ce mobilă ți se potrivește și blatul de bucătărie. Aceste două puncte sunt extrem de importante definind atât stilul cât și funcționalitatea bucătăriei tale.

Alegerea mobilierului: idei amenajare bucatarie pentru orice tip

Funcționalitatea mobilierului pentru bucatarie este esențială, însă aspectul estetic este adesea cel care ne convinge să ducem la bun sfârșit intenția de cumpărare. Acesta trebuie ales în concordanță cu personalitatea noastră și cu stilul locuinței.

Magazinele de design interior oferă o gamă variată de mobilier pentru bucatarie, de la corpuri care se pot dispune precum o galerie în spațiile lungi și înguste la mobilier modular care poate fi configurat în funcție de forma și spațiul bucatariei. Lemnul masiv rămâne în continuare un material costisitor, însă alternativele din PAL sau MDF sunt aspectuoase, rezistente și mult mai accesibile. În cazul în care forma bucatariei și dimensiunile nu sunt standard, ai opțiunea de a face mobila pe comanda.

Mobilier pentru bucatarii open space

Deși sistemele de aerisire sunt tot mai performante în zilele noastre, bucatariile open space nu sunt compatibile cu gătitul zilnic. Poți folosi mobila modulară pentru o bucatarie deschisă, indiferent dacă are dimensiuni ample sau reduse. În cazul în care bucataria este mare, îți rămâne spațiu și pentru o insulă cu o capacitate mare de depozitare. Insula de bucatarie te ajută în a avea o bucatarie completa.

Mobilier pentru bucatarii înguste

Bucatariile înguste pot fi mobilate parțial, pe o singură latură longitudinală, în cazul în care dimensiunile nu permit mai mult. Dacă vorbim despre o bucatarie cu lățimea considerabil mai mică decât lungimea, dar suficient de amplă pentru două rânduri de mobilier, se poate opta pentru mobila de tip galerie pe ambele laturi.

Mobilier pentru bucatarii de vară

Dacă locuiești la casă și ai o curte suficient de încăpătoare, poți investi în amenajarea unei bucatarii de vară. Piesele de mobilier trebuie sa fie rezistente la umezeală și intemperii, dar ideal ar fi să le poți proteja și acoperi în timpul sezonului rece.

Mobilier pentru bucatarie în funcție de forma acesteia

Forma bucatariei și amplasarea ei în spațiul locuinței pot constitui criterii pentru alegerea mobilierului. Pentru a avea o bucatarie completa trebuie să ții cont de aceste idei de amenajare bucatarie:

Amenajarea unei bucatarii pe balcon este o soluție ergonomica pentru apartamentele mici. Dimensiunile teraselor de bloc permit improvizații, după ermetizarea balconului. Într-o astfel de bucatarie nu vei avea prea mult spațiu, dar este suficient pentru strictul necesar: un aragaz cu cuptor, o hota și un dulap de bucatarie pe peretele opus.

Bucatariile in formă de L pot fi amenajate cu corpuri de mobilier dispuse în aceeași formă sau sub formă de galerie. În cazul în care spațiul permite asta, poți include și o insulă de bucatarie, va fi utilă atât pentru blatul de lucru, cât și pentru spațiul extra de depozitare.

Bucatariile în formă de U se amenajează ținând cont de lățimea acestora. Avantajul lor este că poți folosi 3 pereți pentru a amplasa piesele de mobilier. Dar dacă nu ai o familie numeroasă sau o pasiune pentru gătit și colecționat vase de bucătărie, este preferabil să nu încarci spațiul și să te limitezi la mobilierul necesar.

Insulele de bucatarie sunt mai des întâlnite în spații ample și în bucatarii open space. Pentru încăperile de dimensiuni mici, o alternativă la blatul de lucru și masă este barul, cu condiția ca acesta să nu fie foarte înalt. În ceea ce privește spațiile de depozitare, folosește-te de înălțimea încăperii pentru a monta pe verticală mai multe corpuri de mobilier.