[Guest post] 10 descoperiri rare si ciudate din lumea medicala

Fiecare organism este alcatuit din nervi, celule și procese biologice. Modul cum functioneaza organismul nostru este inca necunoscut in totalitate. Din păcate, din cauza boilor și a statisticilor sumbre, prea mulți oameni se tem de sanatatea lor. Oamenii sunt foarte diferiti, de aceea organismul acestora este unic.

10. Rezolvarea misterului lesinului

Ori de câte ori oamenii se ridică in picioare, apare o scădere bruscă a tensiunii arteriale. Schimbarea este atât de severă încât oamenii ar trebui să cadă de fiecare dată când decid să se ridice de pe un scaun. Ceva împiedică oamenii să lesine atunci cand se ridica in picioare, dar cercetătorii nu pot înțelege acest lucru. În 2018, acest mecanism de salvare a vieții a fost descoperit, studiindu-se influenta baroreceptorilor. Nici neuronii si nici legătura lor cu misterul leșinului nu sunt lucruri noi, oamenii de stiinta, cunoscand aceste lucruri. Cu toate acestea, detaliile au intrigat experții timp de aproape un secol.

Institutul de Cercetare Scripps a devenit primul care a identificat piesa lipsă, care sa dovedit a fi o pereche de proteine, numite PIEZO1 și PIEZO2, responsabile pentru presiunea arterială. Când presiunea devine prea scăzuta, proteinele declanșează reflexul baroreceptorului. Ca urmare, inima începe să bată mai repede și mai mult sânge ajunge la creier, compensând pierderea de presiune. Testele care au aratat pentru prima data aceste lucruri au fost făcute pe șoareci și nu pe oameni. În afară de acest lucru, studiul a dovedit rolul PIEZO1 și PIEZO2 în povestea lesinului. Rezultatele au corespuns, de asemenea, detaliilor cazului la pacienții umani care suferă de un reflex baroreceptor defectuos.

9. Persoanele care recunosc 5.000 de fețe

În trecut, tema recunoașterii faciale la om a generat numeroase studii. În mod ciudat, nimeni nu a încercat să stabilească câte persoane poate recunoaște un individ. În 2018, cercetătorii au decis sa studieze mai amanuntit aceasat problema. Pentru a realiza acest lucru, au adunat studenți, cu vârste cuprinse între 18 și 61 de ani, din două universități. Scopul studiului a fost acela de a identifica câte fețe poate recunoaste o anumita persoana.

Dacă studentul a recunoscut personal o persoană din viața sa, persoana respectiva a fost luata in calcul. În primul rând, participanții trebuiau să enumere pe toți cei pe care îi puteau aminti, chiar dacă persoana amintita era portarul cu care nu a vorbit niciodată. După o oră, li sa cerut să se oprească. Folosind matematica, cercetatorii au calculat câte fete si-ar fi amintit studenții dacă acest experiment ar fi continuat. Apoi li s-a cerut să identifice toate celebritățile pe care le cunosc dintr-o lista compusă din 3441 de fotografii. Dupa ce rezultatele ambelor parti ale experimentului s-au adunat, s-a ajuns la concluzia ca oamenii pot recunoaste pana la 5000 de fete.

8. Lacrimi insangerate

Recent, un italian a avut parte de spaima vietii sale. Sângele se revărsa din ochii lui fara vre-un motiv anume. Privind ca ceva care provine dintr-un film demonic , el a izbucnit în camera de urgență a spitalului local. Barbatul de 52 de ani a explicat că începuse sa lacrimeze cu două ore mai devreme și că nu isi putea opri plansul. El a spus ca nu plangea, ci sangele pur si simplu se scurgea din ochii sai. Nu a existat nici o durere. Condiția numita hemocriza, este atât de rară încât medicii nu aveau idee cu ce au de-a face. Un examen medical nu a descoperit nici traume, nici probleme vizuale.

În cele din urmă, medicii au găsit ceva. Pacientul a prezentat un caz mic de hiperemie conjunctivală, o inflamație a membranei care acoperă ochii. Această condiție este caracterizata printr-un exces de sânge. Împreună cu tumori benigne sub ambelei pleoape, acest lucru fiind raspunzator pentru hemocrizia. Cazurile anterioare au fost, de asemenea, cauzate de infecții și traumatisme ale țesuturilor oculare. Pacientului italian i-au fost administrate picături de ochi, iar tumorile i-au fost îndepărtate și de atunci nu a mai avut astfel de lacrimi

7. Deformități pleistocene

În 2018, antropologul Erik Trinkaus a găsit ceva ciudat. Facand parte din Universitatea Washington, el a examinat 66 de fosile care aparțin oamenilor din Pleistocen (2,6 milioane până la 11,700 ani în urmă). Probele, adunate din Orientul Mijlociu și din Eurasia, au avut o medie de aproximativ 200.000 de ani. Oasele aparțineau adulților tineri, precum si a unei varietati de specii Homo. Aceste oase au un lucru trist în comun. Acestea aveau 75 de anomalii de dezvoltare. Acesta a fost un procent îngrijorător de mare.

Trinkaus a descoperit faptul ca brațele și picioarele erau îndoite, iar fălcile si craniile erau deformate. Cei mai mulți nu aveau o cauză evidentă, dar la unii se datorau tulburărilor sanguine, hidrocefaliei și incrucisarii intre rude. Acesta din urmă era probabil datorită faptului că vânătorii-culegători trăiau în zone izolate, cu o șansă crescută de a se reproduce cu rudele. Trinkaus a sugerat că oamenii au experimentat deformări peste medie în timpul Pleistocenului. El a recunoscut si existenta unei teorii alternative. Persoanele cu deformații ar fi putut fi îngropate în mod diferit, ceea ce face ca ramasitele lor să fie mai ușor de găsit decât al celorlalti.

6. Legatura creierului cu mancarea

Stomacul nu este responsabil doar cu extragerea elementelor nutritive din alimente. El are o legătură puternică cu creierul . Nervul responsabil cu alimentatia este cel mai lung din corp. Prin trimiterea de semnale, intestinul controlează cât de mult mananca o persoana și când se simte plina. În 2018, experimentele cu rozătoare au dezvăluit o altă capacitate. Pe cât de incredibil pare, intestinul pare să ajute la formarea amintirilor în creier – în special, locația unei mese bune.

Cercetătorii au observat că aceste legaturi s-au activat numai atunci când șobolanii au mâncat ceva, sugerând că ar putea exista nervul special care ajuta rozătoarele să-și amintească unde găsesc mâncare bună. Pentru a vedea ce s-ar întâmpla, anumite părți ale nervilor presupusi responsabili au fost despicati. Sobolanii cu tulburări nervoase au avut probleme în a-și aminti locațiile, chiar dacă au știut anterior exact unde să meargă pentru a scapa sau pentru a se hrani. Șobolanii au continuat să se manifeste în mod normal și au creat amintiri despre alte lucruri. Cercetătorii consideră că rezultatele ar putea fi similare si in cazul omului.

5. Partea stanga a creierului lui U.D.

Un caz medical remarcabil a implicat un băiețel numit U.D. Ca o ultimă soluție pentru a trata epilepsiile care il afectau pe baiatul de șapte ani si nu puteau fi controlate, medicii au luat decizia drastică de a elimina o mare parte a creierului acestuia. O treime din emisfera sa dreaptă a fost tăiată, inclusiv centrele responsabile pentru viziune și sunet. Astăzi, avand vârsta de 11 ani, baiatul pare ca nu are urmari negative ale acestei interventii. El arată, de asemenea, progrese normale de dezvoltare și abilități de citire peste medie. Ambii ochii isi fac treaba bine, dar informațiile de care este responsabila partea stanga a creierului nu sunt procesate. (Vederea ochiului stâng este procesată în emisfera dreaptă, care lipsește în cazul băiatului.) Fiecare emisferă se ocupă, de asemenea, de diferite aspecte ale vederii. Dar când cercetătorii i-au scanat creierul, au fost uimiți să afle că materia cenușie a lui UD era departe de a fi cu probleme.

Rezultatele RMN au arătat că recunoașterea facială a emisferei drepte a fost transferata în partea stângă, lângă emisfera responsabila de detecția cuvintelor. Aceasta emisfera si-a facut dubla sarcină atât de bine încât copilul părea că nu știa că ochiul stâng nu poate procesa informatiile cum ar trebui. Cercetătorii nu pot explica modul în care o regiune a creierului poate adopta sarcini suplimentare fără a-și sacrifica scopul original.

4. Aurele exista

Acest lucru poate părea puțin ciudat, dar oamenii de știință au decis să caute viață în interiorul bulei personale – cea care înconjoară fiecare ființă umană. Pentru a testa aceste lucruri, 15 voluntari au pus niste dispozitive de monitorizare a aerului pe brațele lor. Unii le-au purtat timp de o săptămână, în timp ce alții le-au purtat mai mult, timp de o lună. Un cercetător s-a decis sa poarte acest dispozitiv timp de doi ani. Când dispozitivele au fost îndepărtate, particulele din interior au dezvăluit că balonul personal nu era un spațiu imaginar. Se pare ca oamenii traiesc alaturi de alte substante si fiinte cum ar fi animale microscopice, ciuperci , microbi și substanțe chimice. Ecosistemul acesta pare să fie unic pentru fiecare persoană, el fiind afectat de lucrurile cu care oamenii intra in contact. Lucrurile ca animalele de companie, locațiile și chiar anotimpurile și-au lăsat amprenta asupra studiului. Au fost găsite douăzeci și cinci de specii care se aflau în interiorul bulelor voluntarilor. Din nefericire, microbii răi au fost și ei acolo, microbi și carcinogeni care purtau boli, cum ar fi dietilenglicolul.

3. Sunete unice de Beatboxing

Muzicienii numiți beatboxeri au un sunet special de percuție care creează abilități deosebite, folosindu-se doar pe traiectoriile vocale și de gură. În 2018, cercetătorii doreau să înțeleagă biologia din spatele acestor instrumente umane. Astfel, au adunat un grup de beatboxeri. Pentru a adăuga o varietate, subiecții au inclus ambele sexe, vârste diferite și o gamă de la începători la experți. Unul câte unul, ei au fost introduși într-o mașină cu IRM și li s-a cerut să-și facă treaba. Pe măsură ce muzicienii isi faceau treaba, scanatorii au inregistrat mișcările fălcilor, buzelor, limbilor, laringelor și pasajele nazale. Pentru prima dată, oamenii de știință puteau vedea mecanica artei și ceea ce au învățat a fost surprinzător. Partea gurii, nasului și a gâtului care sunt cele folosite pentru vorbire, sunt si cele care sunt responsabile pentru aceasta arta. Cu toate acestea, beatboxerii le foloseau în moduri care nu aveau nimic de-a face cu vorbirea. De fapt, era un limbaj complet nou, plin de sunete unice.

2. Abilitati speciale

De peste 1.000 de ani, oamenii de la Bajau au trăit pe bărci în jurul Indoneziei . Ei își petrec majoritatea timpului vanand sub apă, ei fiind in cautare de mâncare și corali. Oamenii de știință s-au întrebat dacă acesti oameni au ajuns sa consume mai putin oxigen modificandu-si astfel genele. Populațiile care locuiesc la înaltă altitudine in Tibet, America de Sud și Etiopia au fost adaptate genetic pentru a trăi cu niveluri scăzute de oxigen. Chiar și așa, cercetătorii au fost sceptici în ceea ce privește găsirea oricărui lucru in ceea ce priveste populatiile din Indonezia. O mie de ani este o perioada scurta pentru evoluție, iar acești oameni nu trăiau la altitudini înalte. Studiul din 2018 i-a facut pe oamenii de stiinta sa-si schimbe parerea, acestia măsurand 59 de spline de la Bajau și 34 de la un sat din apropiere. Splinele scafandrilor au fost cu 50% mai mari.

Când cineva scufundă, splina se contractează pentru a furniza organismului celule roșii sanguine bogate în oxigen. Testele ADN au confirmat faptul că oamenii din Bajau aveau 25 de gene diferite, iar una dintre ele, PDE10A, afectează mărimea splinei la șoareci. În ciuda îndoielilor din lumea științifică, studiul prezintă dovezi puternice ale selecției naturale la oamenii vii. În cazul oamenilor din Bajau, aceasta caracteristica ii ajută să „respire” mai bine sub apă, stocând mai multe celule roșii sanguine oxigenate în interiorul splinei lor heptite.

1.Codul de ucidere a cancerului

A avut loc un progres masiv in lupta cu aceasta boala numtia cancer. Cercetătorii au descoperit un „cod de ucidere” care ar putea distruge cancerul . În mod ironic, tratamentul posibil este deja acolo unde ar trebui să fie – în interiorul fiecărei celule a corpului uman. În 2017, cercetătorii au observat cum anumiți acizi ribonucleici (ARN) au cauzat pierzarea celulelor canceroase. În plus, celulele maligne nu au reușit să devină rezistente la ARN. Modul în care moleculele au făcut celulele canceroase să se auto-distrugă era un mister. În 2018, a aparut un posibil remediu pentru cancer. ARN conține un cod genetic toxic. In momentul in care o celula se transforma in una canceroasa, codul a facut ca celulele sa distruga o anumita gena (una care incurajeaza cresterea celulelor canceroase). Faptul uimitor este ca mecanismul nu este accidental. A evoluat acum 800 de milioane de ani, cel mai probabil pentru a lupta împotriva cancerului. Cercetatorii doresc acum sa faca o versiune mai puternica a moleculelor toxice si sa le introduca direct in celule.

Topist

Written by Topist

Citeste Topist.ro pentru divertisment de calitate.