Escarele si complicatiile lor

Ulcerele de presiune, cunoscute mai mult sub denumirea de escare de decubit, plagi de presiune sau, pur si simplu, escare, reprezinta o distrugere locala a pielii si se dezvolta, de regula, la bolnavii imobilizati la pat. Acestea sunt cauzate de o compresie indelungata asupra unei regiuni proeminente, aparand indeosebi in zonele de apasare, cum sunt fesele, calcaile, regiunea sacrala, coatele, omoplatii sau ceafa (partea posterioara a craniului). Mai exact, escarele se dezvolta atunci cand compresia este mai mare decat presiunea de umplere capilara, aceasta fiind de 32 mmHg.

Escarele pot varia in severitate de la pete pe piele la rani deschise care expun osul sau muschiul de baza. Ele pot fi prevenite sau tinute sub control folosind o saltea antiescare precum cele de aici: https://salteleantiescare.ro/. Daca nu sunt tratate, pot duce la complicatii si chiar deces.

Iata care sunt principalele complicatii cauzate de escarele de decubit:

Celulita infectioasa. O afectiune diferita de celulita estetica, celulita infectioasa este o infectie bacteriana ce se dezvolta in derm (un strat mai profund al pielii). Provoaca simptome de durere si roseata, plus umflarea pielii. Trebuie tratata cu antibiotice.

Lasata netratata, exista riscul ca infectia sa se raspandeasca in sange, in os sau in articulatiile care stau la baza osului. In cazuri rare in care escarele implica partea inferioara a spatelui, osul cozii si coloana vertebrala, escarele se pot raspandi la membranele care inconjoara coloana vertebrala si creierul, favorizand dezvoltarea meningitei.

Infectii ale sangelui. Daca o persoana cu un sistem imunitar slab are o escara care se infecteaza, exista riscul ca infectia sa se raspandeasca in sangele sau si in alte organe. Aceasta complicatie este cunoscuta sub denumirea de intoxicatie sanguina sau septicemie.

Intoxicatiile sanguine reprezinta o urgenta medicala. Necesita tratament imediat intr-o unitate de terapie intensiva, astfel incat functiile organismului sa poata fi sustinute in timp ce infectia este tratata cu antibiotice sau medicamente antivirale.

Infectie osoasa si articulara. Infectia unei escare se poate raspandi in articulatiile subiacente (artrita septica) si in oase (osteomielita). Ambele tipuri de infectii pot deteriora cartilajul, tesutul si osul. De asemenea, pot afecta functionarea articulatiilor si a membrelor.

Fasceita necrozanta. Este o infectie a fasciei (tesutul care inconjoara muschiul) si a tesutului adipos subcutanat, cunoscuta si sub numele de gangrena streptococica. In cadrul acestei afectiuni, bacteriile, pur si simplu, consuma carnea, determinand moartea rapida a tesuturilor. Poate aparea atunci cand escarele sunt infectate cu un tip de bacterii numit streptococ de grupa A.

Tratamentul de urgenta este necesar. Implica o combinatie de antibiotice si debridare chirurgicala a tesutului mort.

Gangrena gazoasa. Este o forma rara, dar grava, de infectie ce apare atunci cand o escara se infecteaza cu bacteriile clostridiu. Aceste bacterii prospera in medii in care exista putin oxigen sau deloc. Ele produc gaze si elibereaza toxine periculoase. Printre simptomele acestei afectiuni se numara durerile severe si umflarea rapida a pielii.

Gangrena gazoasa necesita tratament imediat cu debridare chirurgicala. In cele mai grave cazuri, poate fi necesara amputarea partii afectate a corpului pentru a preveni raspandirea gangrenei in restul organismului.