De ce sa citim impreuna cu copiii carti de povesti illustrate

Adesea auzim despre importanta cititului cu voce tare pentru copiii de orice varsta si stim ca cititul este o abilitate importanta pentru succes. Unul dintre cele mai mari cadouri pe care parintii le pot oferi copilului este sa-l invete sa iubeasca cartile. Odata pusa aceasta baza, sunt dezvaluite alte oportunitati de beneficii emotionale, sociale si intelectuale. In acest articol vom vorbi despre cum trebuie sa fie o carte ilustrata pentru copii si beneficiile cititului in familie.

Este necesar sa obisnuiti un copil cu carti pentru copii inainte de a se pune pe picioare. Luand in consideratie faptul ca putem incepe a citi copilului inca de la varsta de 7 luni carti de povesti ilustrate, este foarte important sa gasim timp si dorinta pentru aceasta. Acest lucru este foarte util in era gadgeturilor si a monitoarelor tactile. In continuare va propunem sugestii care vor transforma banalul citit al unei carti intr-o calatorie de neuitat.

O carte ilustrata reprezinta o lucrare realizata cu atentie care contine desene creative si un text frumos aranjat in pagina. Ele dezvolta perceptia copiilor privitor la linii, culori, spatiu, forma si design. Ilustratiile completeaza si imbunatatesc povestea, deschid noi posibilitati de interpretare.

Primele carti copii trebuie sa fie ilustrate in procent de 85 la suta, ceea ce va oferi posibilitatea de concentrare maxima si dezvoltare a perceptiei.

Imediat ce copilul incepe sa vorbeasca, ii puteti cumpara o carte cu cuvinte, literele in care vor fi mari si corecte si neaparat legate direct de imagini.

Grafica cartii ar trebui sa fie simpla si clara si sa contina personaje familiare pe care copilul le intalneste in viata de zi cu zi sau stie despre ele. Pentru imaginatie intodeauna se va gasi loc. Nu supraincarcati psihicul copilului cu povesti complexe, care il vor face sa isi piarda rapid interesul.

Cand copilul inca nu poate singur, lasati-l sa va povesteasca despre ce vede in carte, astfel antrenam capacitatea de concentrare pe o actiune specifica si gandirea copilului isi creeaza propriile imagini care nu se repeta.

Cumparati o carte noua cel putin o data la trei luni si, cu siguranta, este mai bine ca copilul sa o aleaga. O noua carte va oferi noi oportunitati de dezvoltare. Niciodata nu exista prea multe carti!

Cititul ii ajuta pe copii sa faca fata problemelor lor. Pentru a afla despre solutionarea problemelor altora printr-o carte, copiii isi fac o idee in rezolvarea propriilor probleme, un proces numit – biblioterapie.

Mai jos am selectat principalele beneficii pe care cartile le ofera copiilor, si anume:

1. Cartile ii ajuta pe copii sa se simta in siguranta;

2. Cartile pot aminti copiilor ca apartin unui grup sau unei familii;

3. Cartile pot ajuta copiii sa invete despre dragostea pentru ceilalti oameni si despre iubirea pentru ei insisi si pentru natura;

4. Cartile pot ajuta copiii sa descopere eroi si sa prezinte realizari. Primul erou din viata unui copil este mama sau tatal. Dar cartile despre alte personaje care se lupta, se confrunta cu dificultati si le depasesc, pot oferi noi exemple si circumstante din care copilul poate invata;

5. Cartile pot ajuta copiii sa afle despre ceea ce le place lor, de exemplu baieteii afla despre masini, dinozauri, iar fetitele despre papusi, printese si imbracaminte de zane;

6. Cartile pot fi o pauza mentala de la activitatile zilnice;

7. Cartile pot servi drept exemple de arta plastica si scriere excelenta. Copiii apreciaza buna scriere si artele vizuale la fel ca si adultii. Familiarizarea copiilor cu carti bine scrise si frumos ilustrate intr-o etapa timpurie ii pregateste pentru o viata de adult traita frumos si cu gust.

Cititi impreuna cu copii, gasiti timp pentru aceasta indeletnicire placuta si foarte utila, si cu timpul veti culege roadele. Copilul dvs. va creste si se va dezvolta armonios; va deveni un om destept, corect, inventiv si descurcaret.