o-centrala-pe-lemne-solutia-potrivita-pentru-incalzirea-locuintei

Cum trebuie să fie lemnele de foc?

Majoritatea oamenilor aleg să-și încălzească locuința cu o centrală termică pe lemne, deoarece acestea reprezintă cea mai eficientă metodă la momentul actual. Motivele pentru care toată lumea alege această metodă sunt multiple.

În primul rând, o centrală termică pe lemne este mult mai ieftină și costurile pe termen lung sunt mult mai mici. Chiar dacă atunci când e achiziționată, o centrală termică poate fi destul de scumpă, mai apoi aduce economii însemnate familiei pentru că, doar cu o singură încărcătură de lemn aceasta poate avea o autonomie de până la 30 de ore.

Astfel, se consumă mai puțin lemn pentru foc și costurile sunt astfel mai mici. Însă, în ceea ce privește lemnul pentru foc, există și aici o serie de reguli ce trebuie respectate pentru ca rezultatele să fie optime și conform așteptărilor.

În primul rând, lemnul folosit drept combustibil pentru orice tip de centrală termică, fie aceasta cu gazeificare sau cu ardere clasică, trebuie să fie complet uscat. Dacă este folosit lemnul verde, atunci scade randamentul și puterea termică a centralei și astfel vor apărea și depunderile de gurdon atât în interiorul centralei termice cât și pe coșurile de fum.

Pentru ca lemnele să fie uscate, trebuie să fie depozitate corect, într-un loc special amenajat și ferit de ploi și umezeală.

Pentru asigurarea unei încălziri ecologice este interzisă arderea altor combustibili care nu sunt prescriși de producător în cartea tehnică a fiecărei centrale termice. Nu toate centralele pot funcționa pe cărbuni, iar dacă doriți una de acest tip, atunci asigurați-vă de asta înainte să o cumpărați.

La prima aprindere a focului la centrala termică pe lemne se poate produce condens. Acest lucru nu ar trebui să vă sperie deoarece nu este un defect. Va dispărea după încălzirea centralei termice. Însă, dacă acest condens persistă, e posibil ca centrala termică să nu fie montată corespunzător.

Cu toții cunoaștem acele mituri cum că „Dacă punem lemne verzi pe foc, atunci focul va ține mai mult.” însă sunt complet eronate. Dacă e să privim atent, acest lucru nici nu prea are logică. Dacă ar fi adevărat, atunci ce ar trebui să facă oamenii care au lemne uscate? Să toarne niște apă peste lemne după ce le pun în centrală ca să se asigure că focul va ține mai mult? Greșit.

Mulți oameni mai spun că mai bine își cumpără o centrală cu ardere clasică decât una cu gazeificare, pentru că pe cea cu ardere clasică va funcționa și pe lemne umede. Greşit, folosind lemnul verde, randamentul centralei scade la cele cu gazeificare la 60 -70%, iar la cele cu ardere clasică scade la 40-50%.

Sunt clienţi care nu sunt mulţumiţi de centrala termică achiziţionată chiar dacă este cu gazeificare sau cu ardere clasică. Se întâmplă datorită faptului că centrala termică este montată necorespunzător, coşul de fum nu este bun sau centrala este incorect dimensionată.

De aceea, pe lângă regulile ce trebuie respectate în ceea ce privește lemnul, o centrală trebuie montată de o persoană special pregătită, de un instalator cu experiență.