Cum îţi poate afecta dinţii ceea ce mănânci şi bei?

Cele mai multe persoane sunt de părere că doar băuturile acide şi gustările dulci sunt dăunătoare pentru dinţi, însă realitatea este că nu doar zahărul este singurul factor alimentar care ne poate afecta zâmbetul. În general, alimentele şi băuturile care au un conţinut ridicat de acizi distrug smalţul care ne protejează dinţii. Atunci când smalţul dinţilor este deteriorat, practic bacteriile au acces la dantura noastră, existând riscul de carii şi infecţii.
Dacă smalţul dinţilor a început să fie deteriorat, este foarte posibil să simţiţi durere sau sensibilitate atunci când consumaţi băuturi calde, reci sau dulci sau să observaţi o decolorare a dinţilor şi a plombelor. Totodată, un smalţ degradat ne expune la riscul de carii, de dezvoltare a unui abces şi chiar de pierdere a dinţilor. Odată ce smalţul dinţilor este deteriorat, este posibil să aveţi nevoie de plombe, coroane, lucrări dentare care vizează rădăcina dinţilor sau chiar extracţia dinţilor. Faţetele dentare sau aparatul dentar pot fi alte opţiuni care au rolul de a restabili aspectul zâmbetului dumneavoastră.
Un truc de mare ajutor este să limitaţi cât mai mult consumul de alimente şi băuturi citrice, carbohidrate sau acre. Nu vâ gândiţi doar la fructe sau la sucuri de fructe ori de citrice, ci şi la roşii, sos de roşii, murături şi alte alimente sau băuturi care, pentru că deţin foarte mult acid, au un impact uriaş asupra smalţului. La rândul lor, fructele uscate, precum stafidele, smochinele sau curmalele, pot provoca alte probleme deoarece sunt lipicioase şi aderă pe dinţi. Totuşi, principalul vinovat al eroziunii dentare este sucul, în special sucul acidulat, carbonatat, dar şi băuturile răcoritoare sportive. Chiar dacă pe eticheta unei băuturi scrie că nu conţine zahăr, cel mai probabil aveţi în mână o băutură acidă, care va avea acelaşi impact negativ asupra danturii.
Igiena orală nu trebuie să aibă loc doar în baie şi în cabinetul medicului stomatolog, ci oriunde v-aţi duce şi orice aţi face. De exemplu, încercaţi să consumaţi cât mai multă apă plată şi reduceţi consumul de suc proaspăt de portocale sau limonadă. Pentru a reduce eroziunea dinţilor cauzată de ceea ce mâncaţi sau beţi, este indicat să aşteptaţi o oră înainte de a vă spăla pe dinţi după ce aţi consumat alimente acide, astfel încât saliva să aibă timp să vă spele în mod natural dinţii şi să vă întărească smalţul. Limitaţi sau evitaţi băuturile acide, iar dacă simţiţi nevoia unui astfel de răsfăţ, folosiţi paie şi nu ţineţi lichidul în gură mai mult decât trebuie. Doar sorbiţi şi înghiţiţi. După ce consumaţi alimente sau băuturi acide, este foarte bine să vă clătiţi gura cu apă, să beţi puţin lapte sau să mestecaţi puţină brânză, întrucât lactatele şi alte alimente bogate în calciu ajută la neutralizarea acizilor. Oricât ar părea de surprinzător, saliva ajută la menţinerea acizilor sub control, iar pentru ca gura să producă cât mai multă salivă care vă protejează dinţii, puteţi mesteca gume fără zahăr.
În cele din urmă, dacă aveţi îngrijorări legate de igiena orală, cel mai indicat este să optaţi pentru serviciile unor cabinete stomatologice, unde vi se pot explica efectele alegerilor nutriţionale asupra dinţilor dumneavoastră, inclusiv diferite alimente şi băuturi care trebuie evitate. Ştiind ce efecte au alimentele şi băuturile asupra danturii dumneavoastră, puteţi contribui la menţinerea unui zâmbet strălucitor pe tot parcursul vieţii.