schimbare sediu social

Cum înființez o firmă în carantină?

Dacă până acum mulți antreprenori se orientau către afaceri offline (cu sedii de vânzare), tendința se orientează către comerțul eletronic și experiențe online.

Perioada cu care ne confruntăm este dificilă pentru toată lumea. Dacă până acum mulți antreprenori se orientau către afaceri offline( cu sedii de vânzare), tendința se orientează către comerțul eletronic și experiențe online. Majoritatea firmelor clasice au început să își desfășoare activitatea pe internet, fiind un loc potrivit de a se afișa în fața potențialilor clienți. Oamenii sunt acasă, iar comportamentul lor de consum s-a modificat semnificativ, dorind să achiziționeze cât mai multe produse/ servicii online. Așa că, deschiderea unui business în această zonă este profitabilă în timpul pandemiei. Pentru realizarea unei afaceri trebuie să ai o companie înregistrată. O infiintare firma durează aproximativ trei zile, dacă dosarul de documente este complet. Însă, trebuie să iei în considerare toate aspectele care implică deschiderea unui PFA sau SRL. Indiferent de activitatea business-ului, aspecte precum angajații, sediul, contabilitatea, raportările sunt indispensabile. De asemenea, există provocări în timpul desfășurării afacerii. Din diverse motive, antreprenorii sunt interesați de schimbare sediu social și alte modificări semnificative.

Cum alegi numele firmei?

Domeniul afacerilor este o provocare chiar înainte de a o deschide efectiv. Primul pas pentru a demara procesul este să alegi un nume potrivit. Denumirea acesteia reprezintă o colecție de atribute, aspirații, emoții și dorințe de succes. Este important să alegi un nume care să transmită ceva semnificativ despre afacere. Optând pentru o platformă online, este ideal ca domeniul site-ului și denumirea firmei să fie aproape identice. Pentru prima propunere este ușor de lămurit, deoarece este foarte ușor de verificat dacă există un domeniu de internet disponibil cu alegerea făcută de tine. Dacă numele este unul generic, șansele ca acesta să fie achiziționat între timp sunt foarte mari. Recomandăm alegerea unui acronim interesant, care să combine într-o modalitate inteligentă combinația de cuvinte, silabe și litere. În afară de domeniul disponibil, trebuie să cauți dacă există oameni care au deschis firme cu numele la care te-ai gândit. Această informație se poate verifica la ONRC( Oficiul Național al Registrului Comerțului), ROTLD( Registrul Domeniilor de Internet). Aceste informații se pot verifica online, dacă realizezi un cont în sistem.

PFA-ul sau SRL-ul ți se potrivește?

Alegerea dintre cele două reprezintă o nelămurire constantă a multor antreprenori la început de drum. Există avantaje și dezvataje la ambele tipuri de organizare juridică, însă fiecare este construită diferit, în funcție de obiectivele afacerii. Activitatea desfășurată este importanță din punct de vedere al registrului fiscal. Alt aspect important este volumul estimat al activității ce urmează să se desfășoare. În majoritatea cazurilor, optează pentru PFA cei care se încadrează în sistemul de impozitare la norma de venit. Astfel, contribuabilii vor plăti anual un impozit de 16% aplicat valorilor stabilite de direcțiile ANAF, indiferent de nivelul al veniturilor făcute.

Pentru SRL optează, în cele mai multe cazuri, antreprenorii care vor desfășura activități de comerț, indiferent dacă este online sau offline. De asemenea, se adresează celor care au în vedere o evoluție rapidă a volumului de activitate. Dacă optezi pentru această variantă, poți alege câte domenii de activitate dorești, în funcție de codurile CAEN. Astfel, nu se cere să dovedești o pregătire necesară pentru a activa într-un anumit domeniu. În cazul unui SRL nu există limitări cu privire la numărul angajaților. În cazul unui PFA, se pot desfășura activități de persoana autorizată sau împreună cu cel mult 3 persoane angajate de acesta.

Taxele și impozitivele sunt diferite la cele două tipuri de organizare juridică. Pentru ca un SRL să se clasifice ca microîntreprindere trebuie respectate anumite reguli:

  • Realizează venituri( altele decât cele desfășurate în domeniul asigurărilor, al pieței de capital, în domeniul jocurilor de noroc, sau activități bancare),
  • Capitalul social este deținut de persoane( altele decât statul și autoritățile locale),
  • Nu se află în dizolvare cu lichidare, înregistrată în registrul sau la instanțele judecătorești
  • Realizează venituri care nu au depășit echivalentul în lei a 500.000 euro.

În cazul unui PFA, situația diferă puțin:

  • 10,5% sau 26,3% pentru CAS( sănătate) pe venitul declarat. Acesta nu se poate să fie mai mic de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, dar nici mai mare de echivalentula de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat,
  • 5,5% pentru CASS( asigurări sociale) în sistemul real, sau pe baza normei de venit.

Cele două forme de organizare juridică se diferențiază prin multe aspecte. Unul semnificativ se referă la participarea la licitațiile publice sau private. Pentru PFA-uri nu se pot calcula anumiți indicatori necesari pentru câștigarea unei licitații( precum cifra de afaceri sau numărul de salarianți). În schimb, la un SRL acest lucru este posibil iar procesul de aplicare la acestea este mult mai ușor.

PFA

Cum aleg sau schimb sediul social?

Pentru schimbarea unui sediu social, trebuie obținută o dovadă că ai la dispoziție acel spațiu. Pentru obținerea unor documente, trebuie să stabilești locația acestuia. În cazul în care ai optat pentru a alege un loc pe care îl deții, actul doveditor este chiar contractul de vânzare- cumpărare, contractul de donație a spațiului sau certificatul de moștenitor al imobilului. Dacă optezi pentru un spațiu închiriat, se poate folosi contractul de închiriere sau subînchiriere înregistrat la organele fiscale. De asemenea, există posibilitatea de a folosi un spațiu printr-un contract de comodat sau luat în leasing imobiliar. Astfel, poți folosi actele menționate anterior pentru a dovedi că ai la dispoziție un sediul social.

Orice variantă ai alege, documentele trebuie depuse în copie certificată de parte sau în copie legalizată. Mai există soluția de apelare la un cabinet de avocatură care oferă servicii de găzduire a sediului social, sau alte societăți care oferă servicii de acest tip. Dacă imobilul pe care dorești să îl utilizezi se află într-un bloc de locuințe sau există pereți comuni cu alte persoane, va fi nevoie să obții acordul vecinilor și ai asociației de proprietari, pentru a putea înregisra sediul social în acel imobil. Se poate realiza un tabel prin care să se consemneze numele vecinilor și numărul locuinței. De asemenea, este nevoie să ceri date de identificare( CNP/ seria și numărul cărții de identitate/ numărul și seria buletinului).

infiintare firma