Cat timp poti folosi placutele de frana?

Indiferent ca vorbim despre placute frana spate sau placute frana fata, putem spune ca aceste mici piese auto sunt printre cele mai importante din intregul ansamblu. Pur si simplu, placutele de frana de buna calitate inseamna siguranta.

Din fericire, achizitia unor placute noi nu este una foarte costisitoare, pe Revizieshop.ro putandu-se gasi numeroase variante accesibile de la branduri de renume din industrie. Cu toate astea, foarte multi oameni asteapta pana in ultimul moment sa isi inlocuiasca placutele de frana, punandu-si in felul acesta viata in pericol.

Care este durata de viata a placutelor de frana?

Este greu de spus, in conditiile in care aceasta poate sa varieze foarte mult. Pentru a stabili durata de viata a placutelor tale, trebuie sa tii cont de modul in care conduci masina. Exista foarte multi factori ce pot avea un impact puternic asupra acestor piese:

  • Locul in care conduci. Daca faci zilnic naveta in oras, placutele vor fi mult mai uzate. Daca folosesti masina pe distante lungi, in afara oraselor, te vei bucura mai mult de placutele de frana ale masinii tale. Folosirea in exces a pedalei de frana poate sa duca la nevoia de inlocuire o data la 40 000 de km. Daca ai grija la modul in care o folosesti insa, poti sa schimbi aceste piese chiar si la 100 000 de km.
  • Greutatea cu care circuli in autovehicul. Daca la fiecare calatorie ai foarte multe bagaje si 4 pasageri, masina va pune o presiune mai mare pe placute pentru a frana, ceea ce duce la o uzura mult mai rapida;
  • Viteza. Conducerea cu viteza poate sa aiba si ea un impact asupra placutelor de frana. Cu cat viteza este mai mare, cu atat este mai greu pentru placute sa opreasca vehiculul.

In mod normal, ar trebui sa te ingrijoreze zgomotele din zona franei, incetinirea mai greoaie a masinii sau placutele mult subtiate. Daca o placuta are mai putin de 6.4 mm grosime, este timpul sa fie inlocuita.

Asa cum am amintit, inlocuirea placutelor de frana nu este foarte costisitoare. O poti face in cadrul unei revizii si pot avea linistea ca esti in siguranta si ca masina pe care o conduci te asculta in situatiile de urgenta.