Cand si de ce sa porti o masca medicala chirurgicala

Inca de la inceputul pandemiei de coronavirus, autoritatile le-au comunicat cetatenilor sa poarte masti doar daca sunt bolnavi, au grija de o persoana bolnava care nu poate purta o masca sau daca lucreaza in domeniul sanatatii.

Au fost date numeroase motive: faptul ca nu ofera o protectie semnificativa impotriva germenilor, ca cele mai eficiente modele de masti au nevoie de filtre speciale pentru a face fata coronavirusului, ca oamenii obisnuiti nu le poarta corect si ca le ofera un sentiment fals de securitate, determinandu-i sa neglijeze spalarea pe maini si distantarea sociala. Dar, mai ales, pentru ca nu exista suficiente masti medicinale pentru cei care lucreaza in domeniul sanatatii, oameni care au, intr-adevar, nevoie de ele.

Acum, insa, autoritatile s-au razgandit si au venit cu rectificari in ceea ce priveste nevoia purtarii mastilor medicinale chirurgicale de catre oamenii obisnuiti.

Administratia guvernamentala a anuntat zilele trecute ca este recomandat ca oamenii sa ia in considerare purtatea mastilor medicinale sau, in lipsa acestora, oricarui alt tip de masca in mediile publice, unde masurile de distantare sociala sunt greu de intretinut.

Exista un motiv important in spatele acestei recomandari: exista dovezi din ce in ce mai mari conform carora virusul poate fi raspandit de catre purtatorii presimptomatici si asimptomatici.

Pot mastile sa previna raspandirea virusului?

Avantajul principal al acoperirii nasului si a gurii este ca ii protejezi pe ceilalti. Desi inca mai sunt multe de invatat despre noul coronavirus, se pare ca multe persoane infectate raspandesc virusul prin tuse, stranut si alte picaturi respiratorii chiar si cu 48 de ore inainte sa se simta bolnave. Si, se pare ca multi dintre cei care au virusul (circa 25%), sunt asimptomatici, insa pot juca un rol in transmiterea acestuia.

De aceea, purtarea unei masti chirurgicale este foarte importanta in aceasta perioada, chiar daca te simti bine.

Daca tusesti sa stranuti, masca poate bloca acele picaturi respiratorii astfel incat sa nu aterizeze pe alte persoane sau suprafete. Nu te va proteja, insa ii va proteja pe cei din jurul tau. De asemenea, daca cei din jurul tau poarta masca si se intampla acelasi lucru, tu vei fi protejat. Prin urmare, mastile purtate corespunzator au potentialul de a aduce beneficii oamenilor.

De unde pot procura o masca medicinala?

Din fericire, acum nu mai este nicio problema in a gasi masti medicinale pe piata. Acestea se gasesc in farmacii, dar si in magazinele cu produse medicale, cum ar fi pervita.ro.