Beneficiile unei saltele antiescare

Escarele sunt rani extrem de neplacute, care apar pe pielea persoanelor imobilizate la pat si daca nu sunt ingrijite se pot adanci. De multe ori, escarele duc la infectii si chiar la deces, motiv pentru care atunci cand apare chiar si o mica iritatie trebuie sa se ia atitudine.

Achizitia unei saltele antiescare este unul dintre primii pasi pentru ingrijirea escarei. O astfel de saltea este gandita in asa fel incat sa previna agravarea escarelor si are un mod destul de simplu de functionare. Practic, este o saltea cu mai multe camere care se umfla si se dezumfla alternativ, schimband punctele de presiune. Salteaua este dotata cu un compresor care se ocupa de introducerea si scoaterea aerului din saltea si din produsul propriuzis, care este gandit in asa fel incat sa ofere confort cat mai mare.

Care este scopul saltelei antiescare?

De fapt, este vorba despre un scop multiplu, in conditiile in care aceasta saltea reuseste sa ofere urmatoarele lucruri:

  • Asigura o presiune uniforma pe toata suprafata corpului pacientului. In felul acesta nu se creaza puncte de presiune iar riscul de dezvoltare a escarelor devine aproape inexistent;
  • Ofera un masaj de intensitate mica prin care este obtinuta o circulatie mai buna a sangelui;
  • Ofera o ventilatie a tegumentelor pe care se sprijina intregul corp. In felul acesta se elimina umezirea excesiva si cresterea frictiunii.

Cum se alege o saltea antiescare?

In principiu, salteaua antiescare trebuie sa tina cont de cateva criterii. In primul rand, trebuie sa alegi intre saltelele de tip fagure, de tip tubulara sau de tip pasiva. Salteaua pasiva se adauga unui pat normal si este indicata celor care nu au inca escare, insa risca sa dezvolte. Salteaua de tip fagure este o saltea de sine statatoare cu 130 de camere pneumatice asezate pe doua sectiuni iar salteaua tubulara are 17 celule cilindrice peste care se aseaza asternutul si pacientul.

De asemenea, trebuie sa se tina cont de greutatea pacientului si de materialul din care este realizata salteaua. Alegerea saltelei corecte este esentiala pentru sanatatea celor imobilizati la pat si poate fi acel mic element care contribuie la insanatosire.