Matci-Buckfast

4 lucruri pe care trebuie sa le cunosti despre apicultura

Apicultura este un domeniu cu foarte multe satisfactii, insa totodata nu oricine se poate ocupa cu cresterea albinelor. Este nevoie de foarte multa rabdare dar si de o organizare excelenta. Cu toate acestea, apicultorii aflati la inceput de drum vor intalni o serie de provocari pe care le va fi greu sa le depaseasca.

Drept urmare, impreuna cu specialistii de la Apis Donau am decis sa realizam un articol cu 4 lucruri pe care trebuie sa le cunosti despre apicultura. Speram deci ca urmatoarele sfaturi iti vor fi de ajutor pentru ca evolutia ta in domeniul apiculturii sa fie una mereu ascendenta!

Cauta o sursa sigura pentru achizitionarea familiilor de albine

Pentru a incepe cu dreptul in acest domeniu, ar trebui sa iti alegi cu grija magazinul sau persoana de unde sa iti achizitionezi familiile de albine.

Nu iti doresti sa cumperi o familie de albine salba, sau care vine deja bolnava, nu? De aceea noi iti recomandam o sursa in care au incredere majoritatea apicultorilor din Romania: apis-donau.ro. De la ei vei putea procura familii de albine sanatoase si puternice, roiuri sau chiar matci Buckfast performante.

Familiile de albine pe care le cumperi ar trebui sa aiba minim 7-8 faguri, iar 5-6 dintre ele sa contina puiet.

Dedica timp noii tale pasiuni

Este foarte important sa constientizezi faptul ca apicultura necesita foarte mult timp. Daca esti o persoana ocupata in general si nu iti vei putea face timp pentru albine, atunci este mai bine sa nu pornesti pe acest drum.

Fiecare sezon apicol necesita noi lucrari. Iata care sunt acestea, pe scurt:

  • Primavara: va trebui sa evaluezi familiile de albine, pentru a vedea care este starea lor dupa iernare. Dupa ce cresc temperaturile si depasesc pragul de 12 grade Celsius, va incepe si zborul de curatire. In acest sens se recomanda stimularea zborului, folosind apa cu sare intr-o concentratie foarte mica. Uneori va fi nevoie sa hranesti familiile de albine, in cazul in care vei constata ca sunt slabe.
  • Vara: Dupa aparitia primelor flori de salcam, albinele vor pleca la cules. Din acest moment va trebui sa iti dedici timp pentru extragerea mierii sau a altor produse apicole. Apicultorii profita de acest moment pentru a inmulti numarul de familii.
  • Toamna: nici macar toamna apicultorul nu beneficiaza de prea mult timp liber. Dupa ce perioada culesului s-a incheiat, se recomanda inlocuirea matcilor neperformante. Se mai inlocuiesc si fagurii si totodata se adauga rezerve de hrana. Iar daca esti in cautarea unor matci performante, recomandarea noastra este Apis Donau.

Iarna este sezonul in care apicultorul se bucura de mai mult timp liber. Dupa ce asigura cele mai bune conditii de iernat pentru albine, acesta trebuie sa supravegheze doar ocazional familiile de albine.

Locul stupinei se alege tinand cont de o multime de factori

Stupii nu se amplaseaza oriunde gasesti loc disponibil, ba chiar locul se alege cu grija. De obicei albinele au o arie de zbor mare, de pana la 3 km, drept urmare, daca iti doresti productii bogate, albinele ar trebui sa aiba la dispozitie o suprafata cat mai generoasa pentru cules.

O vatra de albine ar trebui sa contina cel mult 30 de familii si totodata sa fie intr-un loc nepoluat, departe de drumurile intens circulate.

Alege stupi de calitate

Stupii sunt de asemenea foarte importanti pentru ca familiile de albine sa fie cat mai productive si sa se poata dezvolta in conditii optime. Drept urmare, nu ar trebui sa faci compromisuri atunci cand cumperi stupi, doar pentru a obtine costuri cat mai mici.

Specialistii spun ca un stup ar trebui sa aiba minim 10 rame pentru ca familia de albine sa evolueze cat mai bine.

Acestea fiind spuse, speram ca sfaturile noastre te vor ajuta sa obtii rezultatele dorite din apicultura!