peleti

12 lucruri interesante despre peleții din lemn

Dacă te-ai hotărât că cea mai bună metodă de încălzire a locuinței pe timpul sezonului rece sunt centralele pe peleți, atunci noi îți recomandăm centrale Pellet, special create pentru a oferi autonomie și eficiență ridicată.

Peleții reprezintă unul dintre cele mai ecologice și sigure materiale pentru a alimenta o centrală termică pe lemne sau pe peleți, cum sunt cele de la Pellet. Aceștia au numeroase avantaje și beneficii (începând cu dimensiunile mici și până la prețul foarte scăzut) de aceea tot mai mulți utilizatori aleg acest tip de combustibil.

Putem amplasa o centrală pe peleți în orice zonă, iar acest combustibil simplu, ieftin, ecologic și cu un randament termic excelent poziționează încălzirea cu peleți în top, fiind una dintre cele mai folosite soluții de încălzire a locuinței și a apei calde menajere.

Ce nu știai despre peleți? Iată 12 lucruri interesante!

 1. Peleții din lemn au un proces de fabricație destul de interesant. Sunt fabricați din rumeguș sau deșeuri lemnoase comprimate prin extrudare la cald. Compactitatea materialului provine din substanța denumită lignină care se poate găsi în lemn și care permite producerea de peleți fără utilizarea cleiurilor sau a altor substanțe chimice.
 2. Piața oferă multe tipuri de peleți cu caracteristici diferite ce variază în funcție de amestecul de lemn utilizat în procesul de fabricație. Diametrul peleților poate varia între 6 mm și 8 mm.
 3. Putem recunoaște peleții de bună calitate prin faptul că au o densitate ce variază între 600kg/mc și 750 kg/m3 și o umiditate cuprinsă între 5%-8% din greutate.
 4. Peleții din lemn pot fi considerați cel mai ecologic combustibil existent pe piață. Prin producerea lor niciun rest de pe urma prelucrării lemnului nu este aruncat. Totodată, aceștia ard curat și produc o cenușă potrivită ca îngrășământ natural.
 5. Peleții sunt mult mai eficienți ca lemnul. Dacă e să facem o comparație, lemnul de bună calitate are o putere calorică de 4,4 kW/ kg (și o umiditate de 15% după 18 luni de stat la uscat) iar peleții au o putere calorică de 4,9 kW/kg.
 6. E bine ca peleții să fie depozitați într-o zonă ferită de umiditate și protejată de murdărie.
 7. Peleții sunt livrați în cantități mari, de obicei în saci de 10-15 kg și se pot astfel depozita foarte practic.
 8. Dacă peleții sunt de calitate proastă, nu vor arde în mod eficient și va trebui să cureți părțile interne ale unității de încălzire destul de des.
 9. Pe piața europeană sunt disponibile principalele certificării ale calității pentru pereți: DINplus și O-Norma M7135. Conform acestora, peleții ar trebui să aibă următoarele calități: putere calorică de 4,9 kW/kg, conținut de apă maxim 10% din greutate, maxim 0,5% din greutate procentul de cenușă, diametru între 5 și 8 mm, o lungime de maxim 30 mm, conținut 100% din lemn netratat, fără alte substanțe chimice.
 10. Dacă nu alegi combustibil de calitate, este posibil ca funcționarea optimă a sobei sau a cazanului să fie compromisă.
 11. Centralele Pellet dau randament maxim dacă sunt utilizați peleți de calitate conform manualului tehnic.
 12. Recent, oferta de peleți a devenit foarte bună și variată, iar numărul de producători crește în permanență deci prețul peleților va deveni din ce în ce mai ieftin și mai competitiv.