Cat consuma o masina de spalat rufe?

Cat consuma o masina de spalat rufe?

Un raspuns exact la aceasta intrebare nu exista. Consumul este determinat de cat de des folositi masina de spalat rufe, cat de mult o incarcati, ce programe folositi, daca spalati cu apa calda sau rece si alti factori.

Putem doar determina un consum relativ, mediu in functie de situatiile de mai sus impreuna cu clasa energetica din care face parte masina dumneavoastra de spalat. Clasele energetice sunt in felul urmator, de la cel mai mare consum la cel mai mic: D, C, B, A, A+, A++ si A+++

O masina de spalat din clasa A++ sau A+++ consuma in jur de 900 de Wati pe ora. Daca luam cazul in care o folositi timp de 3 ore pe zi, consumul lunar estimat este in jur de 81Kw. Ca si cost, pretul KW-ului in Romania este de 0.45 bani, deci asta inseamna ca undeva la 36 de lei si 50 de bani este suma pe care o platiti.

Acest calcul este pur informativ si estimativ. Dupa cum v-am spus si mai sus, sunt foarte multi factori care determina consumul unei masini de spalat. Singura certitudine este ca apartenenta intr-o clasa superioara energetica inseamna costuri mai mici. Proabil unii dintre producatori mentioneaza intervalele de consum energetic in manualele de utilizare si puteti face si dumneavoastra un calcul estimativ

Este evident faptul ca atunci cand spalati cu apa calda consumul creste, intrucat apa trebuie incalzita de catre niste rezistori sau de catre pompa de caldura. De asemenea, cu cat este mai putin incarcata depune mai putin “efort” iar consumul se reduce. Unele masini de spalat au programele ECO sau cele rapide de 30 minute care s-au dovedit a fi cele mai economice si practice pentru persoanele care nu sunt foarte pretentioase cand vine vorba despre calitatea spalarii.

In concluzie, o masina de spalat rufe cu cat este mai noua si face parte dintr-o clasa de consum energetic superioara, necesita mai putin curent electric. Un raspuns concret nu puteti primi de nicaieri deoarece fiecare persoana are nevoi si pretentii diferite. Puteti face calcule estimative ca cel pe care l-am facut eu, dar depinde de foarte multi factori pe care i-am mentionat si mai sus. Dat fiind faptul ca utilitatea unei masini de spalat rufe este uriasa, consumul nu trebuie sa va preocupe intr-un mod deosebit. Nu este un consumator important dar nici unul pe care sa-l ignorati.